EEN JONGENSDROOM DIE UITKOMT
Als klein jongetje was Arnold de Ruyter (59) dolblij als hij een schetsboek en kleurpotloden kreeg. Tot op de dag van vandaag is hij daarmee in de weer. Arnold is een succesvolle ontwerper van vooral motorjachten geworden en krijgt zijn inspiratie niet achter de computer. Nee, hij tekent en kleurt nog altijd zijn ontwerpen met de hand.
Zijn talent heeft Arnold niet van een vreemde. “Mijn vader was hoofd- ontwerper bij een scheepswerf in Amsterdam. Ik heb hem helaas niet gekend, want hij overleed toen ik anderhalf jaar oud was. Niet alleen ben ik ontwerper geworden, ik lijk ook nog sprekend op hem. Mijn moeder hertrouw- de toen ik zeven was met een man die als hobby zelf bootjes bouwde in de garage naast het huis. Ik vond het geweldig om hem te helpen met timmeren, schilderen of gereedschap aangeven.
Thuis en op school was Arnold altijd in de weer met zijn schetsblok. “Ik tekende auto’s, huizen en motoren. Toen we een- maal regelmatig gingen varen met een boot die mijn stiefvader had gebouwd, zag ik allemaal mooie schepen voorbijkomen. Die ging ik natekenen en maak- te mijn eigen variaties daarop.”
Met zijn diploma MTS werktuigbouw ging Arnold aan het werk bij een ingenieursbureau, waar hij regelmatig de werf van superjachtbouwer Feadship moest bezoeken. Daar zag hij de prachtigste scheepsinterieurs, wat hem ertoe bracht een avondopleiding binnenhuisarchitectuur te gaan volgen. “Ik kon de creatieve kant op en werd aangenomen door de fameuze ontwerper Pieter Beeldsnijder. Ik werkte uit wat Pieter bedacht, niet alleen interieurs van jachten, ook zelfs van privévliegtuigen. Maar ik wil- de uiteindelijk meer de praktijk van de jachtbouw leren en zocht uit waar de ontwerper van Jachtwerf Jongert in Medemblik woonde. Ik belde brutaalweg bij hem thuis aan en heb hem mijn presentatiemap laten zien. Wat was ik blij dat ik daar werd aangenomen! Ik kreeg er de kans om veel te leren.”
De drang om zich als zelfstandig ontwerper te vestigen was groot, maar de weg naar ‘bootjes tekenen’ was lang. “Een goede vriend maakte interieurs voor luxe kapsalons en ik ging vaak met hem mee, inmeten, ontwerpen, ook van winkelinrichtingen voor onder andere juweliers, kantoren en huizen, van alles, als ik maar iets creatiefs kon ontwerpen.” Begin 1995 begon Arnold voor zichzelf met zijn bedrijf A.R. Design. “Ik deed niet alle eieren in één mandje en ontwierp ook nog veel interieurs voor grote horecaprojecten. Uiteindelijk kwamen daar de interieurs voor jachten bij. Op een gegeven moment ontwierp ik een exterieur van een motorjacht van 15 meter en die werf was daar zo enthousiast over dat ik een hele serie mocht tekenen.” De rest is historie. De ontwerpen van Arnold voor een reeks Nederland- se jachtbouwers bleken aan te slaan en werden veel verkocht. Zijn orderportefeuille is overvol.
Het liefst werkt Arnold thuis in Purmerend aan zijn tekentafel, op papier, met potloden, marker en stiften. “Ik heb tekenprogramma’s op mijn computer maar dat is zo niet mijn ding. Voor mijn creativiteit is het essentieel dat ik met de hand teken, dan ontstaan er al schetsend veel mooiere dingen, zo blijf ik mezelf inspireren en bezig houden. Niet alle ontwerpen worden uitgevoerd, maar altijd komt er weer iets uit dat ik voor een opdracht kan gebruiken. Ik zal altijd concepten blijven bedenken.”
Wat is typisch aan een De Ruyter-ontwerp? “Ik probeer altijd compleet andere schepen te tekenen voor iedereen, maar op de een of andere manier herkennen de mensen mijn handschrift aan bepaalde lijnen en detaillering. Wat het precies is, daar kan ik niet echt mijn vinger op leggen, maar ik heb wel een bepaalde manier van ontwerpen. De lijnen die ik mooi vind, die mij aanspreken, komen elke keer terug.”
Vaart Arnold zelf? “Ja, met een klassieke Noorse sportboot. En ik ga ook elke week wedstrijdzeilen met goede vrienden die een snel zeiljacht van 12 meter hebben, dat geeft ook inspiratie.”
24 meter snelvarend aluminium mini superjacht
Voor een goede vriend, welnessondernemer Frank Bart uit Zuidoostbeemster, die hij al kent sinds de middelbare school, ontwierp Arnold een aluminium snelvarend mini-superjacht van 24 meter. Frank had een wensenlijstje en Arnold voelde precies aan wat hij wilde. De eerste tekening was direct raak. Het schip is door Frank in eigen beheer gebouwd en valt zo in de smaak dat hij er meer wil bouwen. Arnold heeft al grotere versies getekend. Deze zomer is het jacht overgevaren naar de Middellandse Zee en was in september te zien op de prestigieuze botenbeurs in Cannes, waar het veel belangstelling trok.