Er is nu een diamant met de volmaakte maatverhouding, die van de gulden snede. De gulden snede is een wiskundige formule die Leonardo da Vinci toepaste in zijn werk. Het resultaat is een diamant die zo schittert, en zo
helder is, dat hij licht lijkt te geven. Juwelier Van Moorsel is de enige juwelier in Nederland die deze exclusieve diamant verkoopt.
De gulden snede of ‘divina proportia’ (goddelijke proportie), is de verdeling van een lijnstuk in twee delen in een speciale verhouding. De Griekse wijsgeer Euclides beschreef 300 jaar voor Christus de wiskundige formule als eerste, maar men gebruikte de gulden snede waarschijnlijk al eerder. Zoals de oude Egyptenaren in de bouw van hun piramides. In de natuur is de gulden snede te herleiden in bijvoorbeeld slakkenhuizen, zonnebloemen en sterrenstelsels. Maar ook in de kunst zoals van Leonardo da Vinci. Een voorbeeld hiervan is zijn beroemde tekening van de Vitruviusman uit 1490. Da Vinci geloofde dat in de gulden ratio de ware schoonheid verborgen zat, waar het menselijke oog als vanzelf naartoe wordt getrokken. Volgens hem zou door het toepassen van de gulden snede – en daarmee de ultieme harmonie – elk materiaal bewerkt kunnen worden tot iets prachtigs.
De Leonardo da Vinci Cut
Ook al zijn we nu eeuwen verder, het werk van Leonardo da Vinci blijft fascinerend. Nog steeds leren wij van zijn ontdekkingen en studies en passen deze zelf toe. Op een dag bladerde de Italiaanse ondernemer Bobak Nasrollahi Moghadam door een boek met tekeningen van Da Vinci. In bepaalde schetsen van massieve figuren zag hij overeenkomsten met de vorm van diamanten. Dit bracht hem op het idee om dezelfde wiskundige formule toe te passen in diamantbewerking. Het resultaat was verbluffend.
Een diamant zo helder dat hij licht geeft
Wat geeft het de diamant?
Met maar liefst 57 facetten wordt met de Da Vinci Cut een unieke snede verkregen die de eigenschappen van de steen maximaal benadrukt. De basis is een vijfhoekig prisma met daar overheen drie sterren die een caleidoscopische effect geven. De lichtpatronen die deze bewerking teweegbrengt bij de diamant zijn zo mooi, dat het lijkt alsof hij licht geeft.
Een ware genie
In de tijd van Leonardo da Vinci (1452-1519), de renaissance, probeerden kunstenaars een ideaalbeeld van de wereld weer te geven. Ze zochten hiervoor naar harmonieuze composities: georganiseerd en evenwichtig. Het waren bovendien wetenschappers, omdat ze er naar streefden
om een ‘homo universalis’ te zijn, iemand met talenten op vele vakgebieden. Naast schilder van onder andere de beroemde Mona Lisa, was Da Vinci ook architect, uit-
vinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver en componist. Da Vinci was bijzonder hoogbegaafd. Hij was een ware genie.
Het werk van Da Vinci
Slechts zeventien van Da Vinci’s doeken zijn bewaard gebleven. Het merendeel van zijn tekeningen is eigendom van Koningin Elizabeth. Een deel ervan is te bewonderen in de koninklijke collectie van het Windsor Castle in Engeland. Een greep uit andere locaties die werk van de kunstenaar tentoonstellen:
– Leonardo Museum in Vinci, Italië