![saffier koninklijk sieraad](https://fariba.nl/wp-content/uploads/2022/11/saffier-koninklijk-sieraad-1024x576.png)
De edelsteen saffier is, net als de robijn, een variant van het mineraal korund. De hardheid van de saffier maakt de steen zeer geschikt voor ringen. Als juwelier hebben wij de kennis en deskundigheid om deze schitterende steen te verwerken in een sieraad naar keuze.
De intens blauwe kleur die de steen zo populair en waardevol maakt, krijgt de edelsteen vanwege de ijzerdeeltjes die in het mineraal zitten. Ons woord ‘saffier’ is waarschijnlijk afgeleid van het Griekse ‘sappheiros’, het Latijnse ‘sapphires’ of het Hebreeuwse ‘Sapir’ die ‘blauwe steen’ betekenen. Volgens een geloof van de oude Perzen rustte de aarde op een gigantische saffier, die door het zonlicht te weerkaatsen de hemel blauw kleurde.
Herkomst en kleuren
Saffieren worden sinds de oudheid gevonden op het eiland Sri Lanka. Tegenwoordig vindt men ze ook in andere delen van de wereld. Niet alle saffieren zijn blauw. Ze bestaan ook in het geel, roze, violet en groen. Maar ook kleurloos en met meerdere kleuren. De andersgekleurde saffier is meestal minder kostbaar dan de blauwe variant, met uitzondering van de zeldzame oranjeroze saffier. Dat is een van ‘s werelds duurste edelstenen met prijzen die vergelijkbaar zijn met die van fijne robijnen en smaragden. Prinses Eugenie, de jongste dochter van Andrew van York en Sarah Ferguson, van Groot-Brittannië bezit een verlovingsring met een oranjeroze saffier.
Vanwege de aanwezigheid van ijzerdeeltjes in het mineraal krijgt de saffier zijn intens blauwe kleur
![saffier koninklijk sieraad](https://fariba.nl/wp-content/uploads/2022/11/h_drs4411-13.png)
Koninklijk blauw
Toch zijn het vooral de koningsblauwe exemplaren die populair zijn in koninklijke kringen, wellicht vanwege hun ‘blauwe bloed’? Prins William vroeg Kate Middleton ten huwelijk met de verlovingsring van prinses Diana, een ovale blauwe saffier omringd door kleinere diamanten. Lady Diana Spencer kreeg de ring van kroonprins Charles omdat deze volgens hem zo goed bij haar ogen paste. Koningin Mary en koningin Elizabeth II droegen de grote blauwe steen graag als broche en oorringen. Margrethe, koningin van Denemarken, schonk haar schoondochter kroonprinses Mary een broche met een saffier ter gelegenheid van de geboorte van haar eerste kind, prins Christian.
En wie herinnert zich de tiara van Maxima niet tijdens de inhuldiging van koning Willem Alexander in 2013? Het leek wel een kroon. Die prachtige saffieren zijn gedeeltelijk afkomstig uit het bezit van koningin Anna Paulowna (1795-1865). Haar zoon koning Willem III kocht hem voor zijn tweede vrouw koningin Emma. In de jaren twintig werd koningin Wilhelmina eigenaresse van de inmiddels beroemde tiara. Om een echte saffier te onderscheiden van een andere steen, is een zijdeachtige glans kenmerkend. Om het zeker te weten kun je natuurlijk altijd bij ons langskomen.